"Ett stenkast från Grimley!"

Om Bandet

Seffle Tower Brass (STB) är ett s.k. brassband (brass kommer från engelskans ord för mässing) och är uppbyggt enligt engelsk förebild. Bandet har varit verksamt sedan 2006 och består av ett tjugotal medlemmar från Säffle med omgivningar. Ett brassband består av en kornettsektion (kornetten ser ut som en liten trumpet och klingar lite mjukare), en hornsektion med flygelhorn samt althorn, en eufonium/ baritone – sektion (ser ut som små tubor), en trombonsektion med tre tromboner varav en bastrombon samt en tubasektion med ess- och b-tuba samt slagverk.

Brassbandsrörelsen har funnits sedan början på 1800-talet och banden finns framförallt i länder som Storbritannien och Australien men har en stor spridning även i länder som Kanada, Holland, Belgien, Danmark och Norge. Det som till stora delar gjort att musikformen hållit sig vital har varit tävlingsverksamheten som också finns i Sverige. Seffle Tower Brass (STB) har flera gånger deltagit i de Nationella Mästerskapen för Brassband i Värnamo. Bandet har varit framgångsrikt och har inte mindre än vid fyra tillfällen erövrat silverpokalen i tävlingarnas tredje division! Flera av bandets musikanter har vunnit solistpriser. 

Bandet har ett antal mindre konstellationer som vi använder vid behov. Det rör sig om ett ”tyrolerkapell” med arbetsnamnet ”Surkålskapellet” som spelar blandad repertoar från Tyrolen, Böhmen och södra Tyskland men också här och var smyger in lite svenska, allsångsvänliga stycken. Vidare finns en brasskvintett som spelar en blandad, modernare repertoar och en mässingssextett som företrädesvis spelar musik från slutet av artonhundratalet tills fram till fyrtiotalet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s